ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΡΕΪΚΙ

Τι είναι το Ρέικι;
Το Ρέικι είναι μια ολιστική, εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος η οποία χρησιμοποιεί το απλό και φυσικό άγγιγμα των χεριών πάνω στο σώμα για να μεταδώσει ζωτική ενέργεια. Στα Ιαπωνικά, η λέξη Ρέικι σημαίνει συμπαντική ζωτική ενέργεια· η ενέργεια που είναι άφθονη σε ολόκληρο το σύμπαν, στη φύση και δίνει ζωή σε κάθε ζωντανό οργανισμό. Το να θεραπεύεις ή να ανακουφίζεις τον πόνο με το άγγιγμα είναι, για την ακρίβεια, μια ενστικτώδης ανθρώπινη ικανότητα, ξεχασμένη για τους περισσότερους από εμάς.

Το Ρέικι ήρθε στο σύγχρονο κόσμο στο Κιότο της Ιαπωνίας, μέσω του Μικάο Ουσούι (Mikao Usui). Μετά από μια περίοδο νηστείας, προσευχής και διαλογισμού 21 ημερών, βρήκε τον τρόπο να συνδεθεί με τη ζωτική ενέργεια, να τη χρησιμοποιήσει για αυτοθεραπεία και να τη μεταδώσει σε άλλους.
Ο ίδιος και οι διάδοχοί του, ο Τσουζίρο Χαγιάσι (Tsuziro Hagiasi) και η Χαβάγιο Τακάτα (Hawayo Takata) συντόνισαν χιλιάδες στην ενέργεια του Ρέικι. Σήμερα, το Ρέικι εξασκείται από εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο. Ο βασικός λόγος που το κάνει τόσο δημοφιλές είναι το στοιχείο της αυτοθεραπείας, καθώς και το γεγονός ότι είναι τόσο εύκολο να το μάθεις και να το εφαρμόσεις. Το Ρέικι, πλέον, εισάγεται σταδιακά σε μεγάλα νοσοκομεία στο εξωτερικό, καθώς μελέτες δείχνουν πως λειτουργεί υποστηρικτικά στις πρακτικές της συμβατικής ιατρικής, μειώνοντας τις πιθανές παρενέργειες και επιταχύνοντας την ανάρρωση.

Τι είναι μια συνεδρία Ρέικι από κοντά;
Το Ρέικι είναι αγνή αγάπη! Η Ενέργεια Ρέικι, η συμπαντική ζωτική ενέργεια, ρέει μέσω των χεριών του/της πρακτικού* του Ρέικι πάνω στα ενεργειακά κέντρα (τσάκρας) και στα κανάλια-μεσημβρινούς του ατόμου που δέχεται τη συνεδρία, προκειμένου να ξεμπλοκάρει, να καθαρίσει, να χαλαρώσει και τελικά να επιφέρει μια γενική κατάσταση ηρεμίας, ισορροπίας και ευεξίας σε όλα τα επίπεδα (φυσικό, ενεργειακό, συναισθηματικό, νοητικό και πνευματικό).
Μια συνεδρία από κοντά διαρκεί περίπου μια ώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας, φορώντας άνετα ρούχα και αφού βγάλεις τα παπούτσια και τυχόν μεταλλικά αντικείμενα που μπορεί να έχεις πάνω σου, ξαπλώνεις στο κρεβάτι του Ρέικι και ο/η πρακτικός* του Ρέικι απαλά τοποθετεί τα χέρια του/της (ή τα κρατά σε μικρή απόσταση, πάνω στην αύρα σου) πάνω στα ενεργειακά κέντρα ή τσάκρας προκειμένου να διοχετεύσει θεραπευτική ζωτική ενέργεια.

Τι είναι μια συνεδρία Ρέικι από απόσταση;
Μια συνεδρία Ρέικι μπορεί επίσης να γίνει από απόσταση, με εξίσου θεαματικά αποτελέσματα, με το άτομο που δέχεται τη συνεδρία και τον πρακτικό* του Ρέικι να είναι στον δικό τους χώρο ο καθένας. Η ενέργεια δεν γνωρίζει όρια χρόνου και χώρου! Η συνεδρία διαρκεί περίπου 30′. Στον δικό σου ιερό χώρο, μπορείς να χαλαρώσεις βαθιά κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ξαπλωμένος/η, ή σε θέση διαλογισμού, ή απλά μένοντας ανοιχτός/ή και δεκτικός/ή. Για μια πιο χαλαρωτική εμπειρία που πλησιάζει περισσότερο αυτήν της συνεδρίας από κοντά, μπορείς να ανάψεις κεράκια, να κάψεις αρωματικά στικς ή θυμίαμα, να βάλεις χαλαρωτική μουσική ή ήχους της φύσης.

Μια συνεδρία Ρέικι, είτε από κοντά, είτε από απόσταση, είναι μια καθαρά βιωματική διαδικασία και κάθε άνθρωπος τη βιώνει με τον δικό του, μοναδικό τρόπο, ανάλογα με το τι έχει ανάγκη τη δεδομένη χρονική περίοδο. Αυτός είναι ο λόγος που δύο ενεργειακές συνεδρίες δεν είναι ποτέ ίδιες μεταξύ τους, έστω κι αν αυτός/ή που δίνει και αυτός/ή που λαμβάνει τη συνεδρία είναι οι ίδιοι! Η ενέργεια έχει τη δική της σοφία και για την ακρίβεια, δεν καθοδηγείται από τον θεραπευτή, αλλά μάλλον έλκεται από το σώμα του θεραπευόμενου.
Μια συνεδρία Ρέικι προσφέρει βαθιά χαλάρωση, ηρεμία, τόνωση, απελευθέρωση του στρες, αναζωογόνηση, αποτοξίνωση, ανανέωση σαν να ξύπνησες μόλις από ωραίο, βαθύ ύπνο (μερικοί μάλιστα, πράγματι κοιμούνται κατά τη διάρκεια της συνεδρίας), ευεξία, γαλήνη, ισορροπία, ανακούφιση, καθαρότητα, θετικότητα, απομακρύνει μπλοκαρίσματα από το ενεργειακό σου πεδίο και τελικά προωθεί την ισορροπία και την υγεία σε όλα τα επίπεδα.

Πολλαπλές συνεδρίες σε σύντομο χρονικό διάστημα
Όσοι λαμβάνουν Ρέικι τακτικά, καθώς και οι πρακτικοί* και οι δάσκαλοι του Ρέικι γνωρίζουν πολύ καλά πως όταν συμπληρωθεί ένας αριθμός συνεδριών μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, π.χ. μία ή δύο εβδομάδες, τα αποτελέσματα είναι ακόμα καλύτερα!
Μια σειρά 3 ή 7 συνεχόμενων συνεδριών μέσα σε 7 ή 10 μέρες, αν όχι καθημερινά, είναι ιδανική. Για συγκεκριμένο ή πιο σοβαρό θέμα προτείνεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα 21 συνεδριών που θα ακολουθείται καθημερινά ή τουλάχιστον κάθε 2 ή 3 ημέρες.

Θέλω κι εγώ να μάθω Ρέικι!
Δεν μπορεί κάποιος να μάθει Ρέικι μέσα από βιβλία ή μέσα από το διαδίκτυο. Χρειάζεσαι έναν δάσκαλο/μια δασκάλα, ο/η οποίος/α θα ανοίξει τα κανάλια σου και θα σε συντονίσει με τη ροή της συμπαντικής ζωτικής ενέργειας, ώστε το σώμα σου να ξαναθυμηθεί αυτήν την ξεχασμένη ικανότητα.

Το Ρέικι διδάσκεται σε τρία επίπεδα, ή βαθμούς.
Στον 1ο Βαθμό Ρέικι (ο οποίος είναι ανοιχτός σε όλους), ο δάσκαλος/η δασκάλα θα συντονίσει τον μαθητή/τη μαθήτρια στην ενέργεια του Ρέικι, ξυπνώντας την ικανότητά του/της για αυτοθεραπεία, μέσω του απλού αγγίγματος των χεριών. Ο μαθητής/Η μαθήτρια ονομάζεται πλέον *πρακτικός του Ρέικι.
Στον 2ο Βαθμό Ρέικι, αυτή η ικανότητα ενισχύεται. Εισάγονται τα τρία πρώτα σύμβολα του Ρέικι και εξηγείται αναλυτικά η χρήση τους.
Ο 3ος Βαθμός Ρέικι συχνά γίνεται σε δύο ξεχωριστά υπο-επίπεδα: το 3Α και το 3Β. Το  ολοκληρώνει τον κύκλο των συντονισμών, με το τέταρτο σύμβολο του Ρέικι. Ο πρακτικός γίνεται πλέον Μάστερ του Ρέικι. Κατά τη διάρκεια του  γίνεται η εκμάθηση του τρόπου διδασκαλίας του Ρέικι σε άλλους και ο Μάστερ πλέον ονομάζεται Μάστερ Δάσκαλος του Ρέικι.

​Χαρακτηριστικά
❥ Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας Ρέικι ο πρακτικός γίνεται κανάλι της συμπαντικής ζωτικής ενέργειας. Αυτός είναι ο λόγος που όταν δίνουμε Ρέικι σε άλλους ωφελούμαστε και οι ίδιοι. Ο/Η πρακτικός δεν μεταδίδει τη δική του/της ενέργεια, ούτε λαμβάνει την ενέργεια του ατόμου που δέχεται τη συνεδρία.
❥ Μπορείς να κάνεις αυτοθεραπεία αμέσως μετά τον συντονισμό σου του 1ου Βαθμού! Είναι απλό και εύκολο και δεν υπάρχουν άλλα προαπαιτούμενα. Ο καθένας μπορεί να το κάνει!
❥ Το Ρέικι δεν αντιμετωπίζει ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα αλλά χρησιμοποιεί μια ολιστική προσέγγιση, προωθώντας την ισορροπία και την ευεξία σε όλα τα επίπεδα: φυσικό, ενεργειακό, συναισθηματικό, νοητικό και πνευματικό. Καθώς αυτά αλληλοσυνδέονται, μια ανισορροπία σε ένα επίπεδο, αργά ή γρήγορα θα επηρεάσει την ισορροπία και των υπολοίπων, εάν την αμελήσουμε.
❥ Το Ρέικι συχνά ανακουφίζει ή ακόμα και εξαλείφει τον πόνο.
❥ Το Ρέικι δεν χρειάζεται συγκέντρωση, πίστη ή άλλες ικανότητες, παρόλο που αυτές μπορεί να ενισχύσουν τα αποτελέσματά του ακόμα περισσότερο.
❥ Το Ρέικι δεν συνδέεται με τη θρησκεία. Είναι μια τεχνική χαλάρωσης βασισμένη στο θεραπευτικό άγγιγμα, που σέβεται όλα τα φιλοσοφικά και θρησκευτικά μονοπάτια και μπορεί να συνδυαστεί με όλα τα πιστεύω. Άνθρωποι όλων των κατευθύνσεων, θρησκειών και πεποιθήσεων μαθαίνουν και εξασκούν το Ρέικι με επιτυχία τόσο στους ίδιους, όσο και στους γύρω τους και αυτό τους φέρνει ακόμα πιο κοντά σε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.
❥ Το Ρέικι είναι αγνή αγάπη και προσφορά. Πολλοί πρακτικοί του Ρέικι επιλέγουν να κάνουν συνεδρίες δωρεάν. Ωστόσο, είναι εξίσου καλό να δίνεται κάποια ενέργεια ως αντάλλαγμα, προκειμένου να διατηρείται η ισορροπία. Τα χρήματα είναι μια μορφή ενέργειας. Πληρώνεις για τον χρόνο και την προσπάθεια του πρακτικού και όχι για την ίδια την ενέργεια. Δίνεις για να λάβεις και δίνεις όταν λαμβάνεις, για να διατηρείς την ισορροπία.
❥ Το Ρέικι δεν έχει παρενέργειες.
❥ Οι πρακτικοί, οι μάστερς και οι δάσκαλοι του Ρέικι δεν κάνουν διάγνωση και ποτέ δεν εγγυώνται οποιαδήποτε μορφή θεραπείας, σε οποιαδήποτε περίπτωση. Δεν προτείνουν φάρμακα και δεν εμπλέκονται σε ιατρικά, ψυχολογικά ή φαρμακευτικά θέματα. Οι λέξεις “θεραπεία”, “θεραπευτής”, “θεραπευόμενος”, κλπ χρησιμοποιούνται με την ευρύτερη και γενικότερη σημασία τους και όχι κυριολεκτικά, όπως χρησιμοποιούνται στη συμβατική ιατρική και ψυχολογία.
❥ Το παραδοσιακό Ιαπωνικό Ουσούι Ρέικι είναι ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό. Ωστόσο, πολλές νέες μέθοδοι έχουν έρθει στην επιφάνεια, για παράδειγμα το Αγγελικό Ρέικι, το Κρυσταλλικό Ρέικι, το Καρούνα Ρέικι®, το Σαμπάλλα Ρέικι, το Αρχαγγελικό Ρέικι, κλπ. από χαρισματικούς δασκάλους, ως ένα ευρύτερο φάσμα του ίδιου Φωτός. Κάποιοι νιώθουν πως το Ουσούι Ρέικι είναι αρκετό γι’ αυτούς, κάποιοι επιθυμούν να ερευνήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες “ακτίνες” του φωτός μπορούν. Γενικά, προτείνεται κάποιος να ολοκληρώσει τουλάχιστον τα δύο πρώτα επίπεδα του παραδοσιακού Ουσούι Ρέικι, πριν παρακολουθήσει άλλα σεμινάρια.